לאחר שחלפו כשבועיים ושום מהפך חיובי לא נצפה באופק, נענתי להפצרותיה של חגית דקל יגודה, אחת החולות שלא הצליחו לחצות בהצלחה את המסע הארוך בדרך לאישור הנכסף:

"חייבים לעשות משהו, אי אפשר להמשיך לשתוק!" אמרה.

וכך פתחנו "איוונט" בפייסבוק, או יותר נכון – חגית עשתה זאת, ובהצלחה רבה: "הכרזנו על אירוע" והזמנו אליו מטופלי קנאביס רפואי, מסורבי טיפול ו'סתם' תומכים למפגש ראשוני.

אם תחילה חשבנו לערוך מפגש מצומצם בביתה של חגית, הרי שנוכח ההיענות הגבוהה של הגולשים, מהר מאד החלטנו להעביר את האירוע לפארק הלאומי ברמת גן, הסמוך לביתה.

אני חייב להודות שהופתעתי לטובה ממספרם הרב של המשתתפים: היו שם צעירים וקשישים, חרדים, דתיים וחילונים, אנשי שמאל ואנשי ימין – כולם באו ללא מסיכות, ללא כיסויי פנים, והם באו משום שנמאס להם מהפוליטיקה של משרד הבריאות. הסכמתם להצטלם, בגלוי ובפתיחות הפתיעה אפילו את מוריס ("הצלם הרשמי של מהפכת הקנאביס").

"הפגנה – ומיד! מול בית השרה!" הלכה והתגבשה בין הנוכחים הזועמים הדרישה.

בהחלט ניתן להבין את הכעס והזעם של מי שיודע שיש תרופה טבעית היכולה להקל בצורה כה משמעותית על מכאוביו, אולם תרופה זו, הנמצאת ממש בהישג יד, נמנעת ממנו על ידי מי שמאמור לדאוג לבריאותו ולא לפגוע בה, קרי משרד הבריאות.

לשמחתי, חה"כ פייגלין ועוזרו מיכאל פואה הגיעו אף הם למפגש: "אני חייב להגיד שאני, עד לפני כמה חודשים לא הכרתי את נושא הקנאביס," אמר מיכאל: "מהרגע שנכנסתי פשוט אין לי מילים לתאר את האטימות והרישעות שיש במערכת, רק מלקרוא את המסמכים שמשרד הבריאות הוציא הבנתי שהעסק מושחת ברמות ואטום ברמות!"

"אישתי מטופלת בקנאביס רפואי, זה לא סוד," אמר חה"כ פייגלין, "כך שאני יודע בדיוק במה מדובר. בסופו של דבר אנחנו חייבים להאמין שניתן לפרוץ את הדרך".

בסיכומו של דבר הוחלט: הפגנה מול הבית של גרמן, בעוד שבוע מהיום.

ב 14/5/13 ניגשתי למשטרת גלילות והגשתי בקשה לקיום הפגנה כחוק, מול ביתה של שרת הבריאות:

"עליכם לסיים לא יאוחר מאחת עשרה (בלילה)," אמר לי השוטר האחראי. לא הוא ולא אני יכלנו לשער באותו רגע שההפגנה תימשך למעלה מחודש ימים.

באותו יום כתב "מגזין קנאביס":

חגית יגודה, חולת סרטן, מתחננת לשרת הבריאות לאשר לה ולאחרים שימוש בקנאביס רפואי. "ביום חמישי (16.5) אגיע לביתה של השרה ואפתח בשביתת רעב. אני קוראת לכל התומכים להצטרף למשמרת המחאה."

בבוקר יום ההפגנה פרסם מגזין קנאביס את מכתבו של שי בוחבוט, המסביר מדוע החליט לפתוח בשביתת רעב עד שיענו דרישות השובתים:

הערב אני פותח בשביתת רעב עד שיאשרו לי את התרופה שלי. לפני 5 שנים, במהלך שירותי הצבאי, עברתי תאונת דרכים בעקבותיה התפרצה אצלי מחלת הפיברומיאלגיה אשר גורמת לי מאז לסבל ולכאבים נוראיים בכל הגוף, מאז אני לא ישן.

לא אנסה להסביר לכם, כי לא תוכלו להבין:

חמש שנים שאני לא מסוגל לתפקד, לעבוד, להנות מהחיים שלי כמו כולכם. את הלימודים עזבתי אחרי השנה השנייה, לא יכולתי לסחוב יותר.

למעלה משנה שמנהלת מחלקה בתל השומר, הרופאה האישית שלי בארבע השנים האחרונות, ממליצה על טיפול בקנאביס רפואי. משרד הבריאות מסרב באופן שיטתי לתת קנאביס לחולים כמוני, למרות שזו התרופה היחידה שמקלה עלי, ובמקרים מסוימים יכולה ממש להציל חיים.

טופלתי בעבר ביותר מעשר תרופות חזקות מאוד לשיכוך כאבים, וכרגע התרופה שרושמים לי היא אוקסיקוד, משכך כאב אופיאטי בעל סיכון גבוה לשימוש יתר והתמכרות, השקול להרואין.

את התרופה היחידה שעוזרת לי אני לא מקבל לפי החלטת מנכ"ל משרד הבריאות, להטיל מגבלות "שיביאו בין היתר לפגיעה בחולים שיכולים להשתפר רפואית". האפשרות היחידה שלי להשיג את התרופה שלי היא ברחוב, אבל אני לא אתן שיהפכו אותי לעבריין.

הערב אני וחבריי החולים פותחים בשביתת רעב מול ביתה של שרת הבריאות יעל גרמן, לטובת כלל החולים מסורבי הטיפול בקנביס רפואי. במהלך שביתה הזו אני גם אגמל מאוקסיקודין, ואני מזמין את שרת הבריאות, שקוראת לקנאביס סם מסוכן אבל מאשרת את השימוש באוקסיקוד, לבוא ולראות איך נראית גמילה מסמים קשים.

אנחנו לא נפסיק, לא נהיה מוכנים להפסיק עד שנקבל את התרופה שלנו, תחת פיקוח ובמרשם.אף אחד לא מקשיב לנו.

משרד הבריאות מגביר את המלחמה שלו באנשים חולים ואני פשוט רוצה לקבל את התרופה היחידה שעוזרת לי. התרופה שברור לרופא שלי ולעוד רופאים רבים שהיא הטובה ביותר לפיברומיאלגיה.

הציבור חייב להבין כמה אנו סובלים. מדובר במחלות כרוניות מאוד קשות שייצאו מההתוויות. אנשים סובלים, זה חיי אדם וזה חייב להיפסק ומהר, יש אנשים שהזמן קריטי עבורם!

לקראת השעה 20:00 רחבת החניה בחזית ביתה של משפחת גרמן בהרצליה נראתה ססגונית מתמיד: כשהגעתי, מלווה במוריס והמצלמה, כבר היו שם עשרות מפגינים אשר חלקם עדיין כתבו שלטים.

כעבור שעה קלה הגיעה שרת הבריאות אל ביתה, ראתה את ציבור המפגינים ואת ריבוי מצלמות הטלויזיה במקום ובחרה בהידברות:

"תציג את עצמך," פנתה השרה אל אחד המפגינים:

"אני חגי גוטמן, מטופל בקנאביס כבר 3 שנים," חגי הסביר לשרה כי המינון החודשי שהוא מקבל אינו מספיק לו וכי כל בקשות רופאיו להעלאת המינון לא נענו.

גרמן הקשיבה ופנתה למפגין הבא:

"תציג את עצמך"

"קוראים לי מאיר שינה, גם אני מטופל עם רישיון, הגשתי בקשה להעלאת מינון מ 20 ל– 40 גרם, אני סובל מ-2 פריצות דיסק, כאבי תופת, הבקשה שלי שוכבת במשרד הבריאות למעלה מחודש ימים!"

קוויתי שעכשיו, לפחות את נושא המינון הנמוך והבעייתי שרת הבריאות תפנים, אולם היא השיבה:

"אני לא יכולה לבוא ולומר לרופאים תתנו למישהו אלקטרוסין, אנטיביוטיקה או קנאביס".

"אז בשביל מה את שרה?" שאלה אותה נטע וכאשר הועלו מהקהל השערות מסויימות, השיבה גרמן נחרצות:

"אין שחיתות במשרד הבריאות!"

"לא, את זה את לא יכולה להגיד!" השיב לה חגי, וגרמן התעקשה:

"אני כן יכולה"

"אין שחיתות שאת יודעת עליה," הצעתי לגרמן חבל כדי לרדת מהעץ והיא לקחה אותו:

"כן, זה נכון" היא אישרה.

"אז את לא יודעת מה קורה לך מתחת לאף!" סיכם חגי.

"למה הורידו התוויות, למה הורידו את פרקינסון?" שאלתי

"זה לא נכון שהורידו שלומי, אתה יודע שלא הורידו." השיבה לי גרמן: "פרקינסון, טורט גלאוקומה ופוסט טראומה לא היו בעבר ואם היו היו במינונים בודדים. אני באמת שלא שמעתי ואומרים לי במפורש שלא הורידו שום התוויה!"

חוסר הדיוק שבדבריה שוב גרר, כצפוי, תגובות מהקהל:

"אז שיקרו לך! זה לא הגיוני ששיקרו לך?"

"תירגעו!" ביקשה גרמן: "אם אני לא אבין, שום דבר לא יעזור!"

בדיוק אז, בתזמון מושלם, אולי כדי לעזור לה להבין, הגיע ד"ר ג'וני גרינפלד:

"בסופו של דבר, זה נשמע מליצי אבל עובדה שהקנאביס מחזיר לאנשים את החיים," הסביר לה ד"ר גרינפלד.

"איך אתה מחליט מי מקבל ומי לא מקבל?" שאלה אותו גרמן.

"רופאים שמומחים בתחום שלהם, יש להם כושר שיפוט קליני," השיב לה ד"ר גרינפלד תשובה כל כך פשוטה וכל כך ברורה.

"אז מי שמטפל בפרקינסון ייתן לפרקינסון ומי שמטפל בטורט ייתן לטורט?" ביקשה השרה הבהרה, וקיבלה אישור הן מד"ר גרינפלד והן מהקהל ששאג:

"כן!!!"

"ואיך אתה יכול לדעת שהקנאביס יכול לעזור לחולה?" שאלה השרה.

"תביני, אני רופא!" השיב ד"ר גרינפלד לכל מחיאות הכפיים מהקהל.

"אבל אתה מבין את הרופאים שבאים ואומרים שאין מחקרים אמפיריים?" שאלה השרה.

"אדם שהוטב לו – זאת ההוכחה האמפירית!" השיב ד"ר גרינפלד.

"אני מחשיבה אותך כמי שמבטא את העמדה המתירנית, אם אתה תעמוד בראש ועדה, למי תיתן ולמי לא?" שאלה השרה.

"אני אבזר את הסמכות ואאפשר לכל רופא שמכיר את החולה ויודע ממה הוא סובל, להחליט!" השיב ד"ר גרינפלד.

"זה בדיוק מה שמציע חה"כ פייגלין בהצעת החוק שלו," ציינתי.

 

הישגו העיקרי של המאהל היה ללא ספק בכך שהעלה את הנושא למודעות החברתית ולסדר היום הציבורי. בנוסף התקיים בעקבות הדי המאהל דיון חירום בועדת הבריאות, עבודה ורווחה בראשותו של חה"כ חיים כץ.

ב 27/5/13 כתב "מגזין קנאביס":

ניצחון למחאת הקנאביס הרפואי – משרד הבריאות התקפל והודיע על הקלה בגזירות. ביום חמישי תתכנס וועדת ההתוויות לבחינת הכנסת פרקינסון וטורט לרשימה המזכה באישור רפואי.

אחרי שבועיים של מאבק עיקש נרשם ניצחון למטופלי ומסורבי הקנאביס הרפואי בישראל – בדיון סוער שנערך היום בוועדת הבריאות של הכנסת בעקבות מחאת המטופלים ושביתת הרעב מחוץ לביתה של שרת הבריאות, נקבע כי 11,000 המטופלים הנוכחיים – גם אלו שאינם ברשימת ההתוויות הרשמית של משרד הבריאות – ימשיכו להחזיק את הרישיונות כרגיל. עוד סוכם כי מספר הרופאים הרשאים להמליץ על קנאביס רפואי יגדל מ-8 ל-20 עד סוף שנת 2013.

לכתבנו נודע עוד כי ביום חמישי הקרוב (30.5), תתכנס וועדת ההתוויות בכדי לדון בהכנסת פרקינסון ותסמונת טורט לרשימת התופעות המזכות באישור קנאביס רפואי ובאופן כללי הביעו במשרד הבריאות נכונות לשיתוף פעולה והרחבה של השימוש בקנאביס רפואי בישראל.

עם זאת, מאבק המטופלים טרם הסתיים. שובתי הרעב עדיין נמצאים מחוץ לביתה של שרת הבריאות ודורשים שינוי עקרוני יותר בגישה כלפי הקנאביס הרפואי. ביטול רשימת ההתוויות, הסמכת רופאים מומחים לאישור קנאביס רפואי, ביטול איסור מכירת מוצרי מזון, ביטול האיסור על צריכת התרופה מחוץ לכתובת המגורים, ביטול הצורך בבדיקות שגרתיות בכל רבעון ועוד."

סיכום הוועדה.

את רשות הדיבור קיבל ראשון חה"כ אילן גילאון ממרצ שאמר כי לראייתו יש להתקדם לעבר מצב בו רופא מומחה יהיה רשאי לספק קנאביס רפואי למטופליו. "מטרתנו היא לעשות טוב לאנשים ולהקל עליהם," אמר. "קנאביס היה חוקי במשך שנים רבות וההתעלמות שלנו מהכאבים של המטופלים בגלל חשש שנובע מדעות קדומות, היא לא הוגנת."

לאחר מכן קיבל את רשות הדיבור נציג של קופת חולים "מכבי" שהתבקש לספר על המחקר החדש שערכה הקופה בשיתוף עם ד"ר יהודה ברוך ומצא כי שימוש בקנאביס מוביל לירידה של 30% אחוז בצריכת תרופות. על אף נסיונות שכנוע חוזרים של חה"כ חיים כץ, סירב נציג "מכבי" לפרט על תוצאות המחקר. תוצאות המחקר פורסמו הבוקר בתכניתה של קרן נויבך ברשת ב'.

חה"כ תמר זנדברג, שהודתה לאחרונה כי השתמשה בקנאביס, אמרה גם היא כי יש לאפשר לרופאים מומחים לספק את הקנאביס כתרופה בדומה לכל תרופת מרשם אחרת. "אין מחלוקת על היעילות הרפואית של הקנאביס והעובדה היא שממשלת ישראל מחלקת אותו כתרופה," אמרה.

ד"ר יהודה ברוך התייחס למחקר שערך עם קופת חולים 'מכבי': "אמנם המחקר שערכנו מראה ששימוש בקנאביס גורם לירידה בשימוש בתרופות רגילות, אך יש לבצע מחקר רחב ומסודר יותר בכדי לאשרר את הממצאים."

אחריו דיבר יעקב כהן, אביו של ילד בן 7 הסובל ממחלת הסרטן, שהתחנן לשרה גרמן להקל על תהליך קבלת האישור הרפואי עבור ילדים חולי סרטן. "גבירתי שרת הבריאות – מדוע ילד צריך לקבל קנאביס כ"תרופת קו אחרון"? למה היה צריך להגיע איתו לתת משקל ואף רופא לא אמר שום דבר על קנאביס? למה להגיע לשם? גם אם לא למבוגרים, לפחות תקלו על הילדים."

 

ד"ר ברקת שיף, מהרופאות הבולטות ביותר בתמיכתן בקנאביס הרפואי, סיפרה כיצד הקולגות שלה מתייחסים אליה כרופאה רכה מדי. "אני מוגדרת כ'רופאה שנותנת' אבל אני גאה בכך," אמרה. "כל ההתנהלות מסביב לנושא הקנאביס אינה מסודרת. הכל פרוץ ונעשה מרגע לרגע. כל התקדמות שהתבצעה נעשתה רק בגלל איום בתביעות לבג"צ ואיומים אחרים. במדינות מתקדמות כמו קנדה יש וועדה מסודרת שיצרה תקנון ברור כיצד לטפל בקנאביס רפואי. התקנון הזה הופץ לכל העולם ואנחנו יכולים וצריכים להשתמש בו. התקנון קובע את איכות התרופה ואת הבקרה עליה אבל לא מגדיר 'התוויות'. האחריות צריכה להיות על הרופא המטפל."

עוד אמרה שיף כי לרופאים בישראל אין כל ניסיון או הבנה בקנאביס ולכן הם לא נותנים המלצות. "בביקורים שאני עורכת עם סטודנטים לרפואה הם רואים איך קנאביס עוזר לחולים. בעתיד, כשאהיה חולה, הם אלו שיתנו לי קנאביס," אמרה. עוד התלוננה שיף כי משרד הבריאות חוזר על המנטרה לפיה אין מספיק מחקרים המוכיחים את יעילות הקנאביס מבחינה רפואית: "מדברים על מחקרים. אין סיכוי שיהיו מחקרים. הם יכולים לקחת 5, 10 ו-15 שנים ועולים הון תועפות."

חה"כ משה פייגלין פנה בזעם אל נציגי משרד הבריאות: "אתם השתגעתם לגמרי, נפלתם על הראש. יקירתי השרה גרמן, את היית נחמדה כשבאת וישבת מולי לשמוע סיפור על צעיר שעבר 3 ניתוחי ראש ולא רואה באחת העין. הוא השתמש בקנאביס וחזר לחיים. ואת היית שם וראית. למה ההתעלמות?"

"קנאביס עוזר, יעיל ותורם לחולים ואתם מונעים את זה. לא יודע אם זה אטימות או רשעות או אינטרסים זרים אבל בשורה התחתונה זה לא ייתכן," אמר פייגלין. "מי שמחליט מה חולה צריך זה הרופא שלו. אם יש רופא מומחה שחושב שהקנאביס יכול לעזור למישהו, הוא רשאי לתת לו. הגשתי גם הצעת חוק על זה, אבל גם בלי הצעת חוק, משרד הבריאות יכול לתקנן תקנה שזה יינתן בסמכות רופא. השרה גרמן מתעקשת שלא, אבל בדקתי וזה אפשרי."

"המצב היום הוא שהמערכת מדרגת את בריאותם של החולים בסדר עדיפויות שני אחרי הפחד מ'זליגה'. תחליטו או שאתם משרד הבריאות, או שאתם משרד המשטרה. אם יש בעיה עם זליגה, זו בעיה של השר אהרונוביץ', לא של שרת הבריאות. משרד הבריאות אמור לתת בריאות. אז תנו אותה," סיכם.

צבי הנדל יו"ר הרשות למלחמה בסמים, דיבר גם כן: "בעולם כבר עשו הרבה מהסמים לגאליים וכמעט כולם חזרו חזרה במדיניות," אמר מבלי להביא דוגמאות לדברים. "אנחנו מובילים בעולם במרשמים לקנאביס רפואי ויש להיזהר בדברים שנאמרים כאן. מהדברים שלכם אפשר להבין שמשרד הבריאות הם רשעים וכל העולם מתקדם עם זה אבל זה לא המצב." הנדל האשים כי חלק מהתומכים הם כלל לא סובלים אלא מגיעים למחאה רק כי אמרו להם להגיע.

אברי גלעד, אחד ממובילי המאבק לשחרור הקנאביס, הקריא מכתב של חולה :ALS

"עד לפני 4 שנים לא ישנתי ולא אכלתי. אחרי שקיבלתי אישור, חיי השתנו מקצה לקצה. אחרי 24 שנים שלא ישנתי יותר משעה רצוף אני ישן 5 שעות רצוף, נעשיתי נחמד, אני אוכל יותר. כן, קצת מתמסטלים מזה, וזה לא נורא. אנחנו לא מטיסים מטוסים. התהליך לקבלת הרשיון היה ארוך והיו הרבה קשיים והמינון לא מספיק תמיד לכל החודש. הנהלים החדשים הם מבחינתי סתירה מצלצלת. מה עם כל הקשישים והחולים הכרוניים? בטלו את הגזירות, הקלו עלינו. הקנאביס הוא מתנת האל ואינו פחות טוב מהתרופות אותן אתם נותנים לי".

"זכינו לחיות בזמן מיוחד שבו חוזר טיפול ישן לארון התרופות ואנחנו מובילים בתחומינו בעולם בנושא זה," אמר גלעד. "מדינת ישראל אומרת לחולי הפרקינסון שימשיכו לרעוד ולסובלים מכאבים שימשיכו לכאוב. מה שלמעשה המדינה אומרת למסורבים הוא לא להשתמש בתרופות רגילות אלא מפנה אותן לקנות את התרופה שלהם מסוחרי סמים. אתם אומרים לחולים לכו לשוק השחור."

גלעד סיפר על אביו ז"ל שסבל מאלצהיימר: "אבא שלי ז"ל היה סובל מאלצהיימר קשה והיה צורח ללא הפסקה. לפני שנתיים הייתי לראשונה בבית אבות בנען וראיתי כיצד קנאביס רפואי עוזר לקשישים. במחלקת האלצהיימר היה שקט, אנשים חייכו, מצבם השתפר," אמר. "הפרויקט אגב, נסגר. אולי כי שם גם יש זליגה," עקץ גלעד.

"בכל העולם הבינו שהמלחמה בקנאביס היא מיותרת. בכל העולם מבצעים תהליך של לגליזציה. בדרום אמריקה, בארה"ב – וושינגטון וקולורדו, באירופה – בלגיה, צ'כיה, אנגליה – הבינו שנזקו של הקנאביס לא נורא כל כך. השאלה היא – האם תמורת הפיקוח והחשש מזליגה אנחנו מוכנים לבטל את המוסר של הטיפול באנשים חולים? האם הגיוני שהמדינה תיקח טיפול רפואי מחולה בגלל חשש שמישהו אחר יקבל את זה? לא!"

פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות, עידכן כי כל 11 אלף החולים שקיבלו עד היום רישיונות לקנביס רפואי יוכלו להמשיך לקבל אותו גם כעת. "לקחנו על עצמנו להסדיר את נושא הקנביס הרפואי, אך זה לוקח זמן,"‬ אמר גמזו. "זה לא שעצרנו את האישור לחולה מסוים. בחודשים הקרובים נדון באישור לפרקינסון ועד אז רופא יכול להגיש בקשה לעבוד לפי נוהל "29‬) בקשה לתרופה שאינה רשומה בישראל מ"י.(‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

על אף דבריו של חה"כ פייגלין, כי בסמכותה של שרת הבריאות להורות על שינוי מדיניות והרשאה לרופאים מומחים לספק קנאביס רפואי, התעקשה גרמן כי אין באפשרותה לבצע זאת.

בתום הדיון סוכם כי נושא סמכות משרד הבריאות תיבחן בהמשך וכי תוקם וועדת משנה מטעם ועדת הבריאות של הכנסת שתקיים דיונים אינטנסיביים עם משרד הבריאות על מנת ללמוד את הנושא לעומקו, ותקבל דיווחים שוטפים מהמשרד במטרה לפקח שכל חולה שזקוק לטיפול בקנאביס יקבל אותו. כאמור, מאבקם של המוחים טרם הסתיים ובעיות רבות עומדות בעינן.

 

אכן, עדיין נותרו בעיות רבות, אולם בקרב אנשי המחאה החלו להתגלות חילוקי דעות כשהעיקרי שבהם הוא – להתפנות או לא? היו כאלה שרצו להישאר במאהל עד שתושגנה כל המטרות, אחרים טענו כי הוספת הפרקינסון והטורט לרשימת ההתוויות מהווה הישג וכי יש לפרק את המאהל ולהמשיך להיאבק בדרכים אחרות.

חלפו כשבועיים נוספים בטרם התפזר המאהל, אבל המחאה לא דעכה והיא עודנה מבעבעת מתחת לפני השטח, גם ברגעים אלה ממש.

תפריט נגישות